Kaakfysiotherapie

Wat is Kaakfysiotherapie?
De Kaakfysiotherapeut (orofaciale fysiotherapeut) is een klinisch specialist voor gezondheidsproblemen die een relatie hebben met functie-stoornissen en bewegingsbeperkingen in het hoofd- en halsgebied in het algemeen en in het kauwstelsel in het bijzonder.

Het specialisme kenmerkt zich binnen de fysiotherapie door het analyseren, interpreteren en behandelen van complexe gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van gewrichts-, spier en neurogene stoornissen in het hoofd- en halsgebied, specifiek in het kauwstelsel.

Na interpretatie van de klachten kunnen adviseren/informeren, mobiliseren, pijnverminderende / ontspannende technieken en het helpen bij het afleren van verkeerde mondgewoontes belangrijke aspecten zijn tijdens de behandeling ervan.

Wanneer kunt u bij een kaakfysiotherapeut terecht?
U kunt bij een kaakfysiotherapeut van Fysiotherapie Bernisse terecht met klachten van het kaakgewricht en klachten in het hoofd-hals gebied. Hierbij kunt u onder andere denken aan de volgende klachten en symptomen:

  • a-symmetrische en/of beperkte mondopening al dan niet na een operatie
  • geluiden van het kaakgewricht (vb. knappen/kraken) die ontstaan cq. veranderen bij het kauwen of het bewegen van de onderkaak
  • klachten van de kauwspieren, denk hierbij aan kramp, pijn en/of een vermoeid gevoel.
  • pijnklachten rond het kaakgewricht
  • Een afspraak kan gemaakt worden zonder verwijzing van de huisarts, tandarts of kaakchirurg.